21 juni 2015

Stiekeme Stoker lanceert Fryske Bearenburch met Langweerder ingrediënten

LANGWEER/BOLSWARD – Naast de traditionele Fryske Bearenburch introduceert Wiepie Oenema van distilleerderij De Stiekeme Stoker in Bolsward deze zomer de Fryske Kalmoes-bearenburch. Deze Bearenburch wordt verrijkt met de kalmoeswortel uit de oevers van de Langweerder Wielen.

Het idee begon bij Wiepie te leven door de aandacht die er is voor Friese streekproducten. Hij dacht: daar kan ik iets mee om me te onderscheiden. ‘Kalmoes wordt meestal verwerkt in de kruidenreceptuur van beerenburg, al is het dan geen wilde, zelf gesneden kalmoes uit de natuur. En het groeit hier volop in het waterrijke Friesland,’ aldus Wiepie (62), die na een loopbaan bij Douwe Egberts in Joure op 57-jarige leeftijd begon met het distilleren van drank. Begin 2015 opende hij in Bolsward, een distilleerdersstad bij uitstek, zijn bedrijf, een ambachtelijke distilleerderij, onder de bijzondere naam ‘De Stiekeme Stoker’.

Na de bearenburch volgden een berenburglikeur en een amaretto onder de naam ‘Amaretsje fan muoike Tetsje’. Nu is er dus een vierde product in het assortiment. De gesneden kalmoes wordt opgehangen om op natuurlijke wijze te drogen, waarna de wortels worden geschild. Wiepie: ‘Het gaat om het binnenste van de wortel, daar zit de smaak.’

Vervolgens wordt de kalmoes versnipperd en aan het distilleerproces toegevoegd door deze te trekken in de jenever, dit in combinatie met wel 30 andere kruiden. De receptuur is het geheim van de distilleerder.

Wiepie karakteriseert de smaak van kalmoes als volgt: ‘Je proeft de natuur in de kalmoes, die een ietwat ondefinieerbare bitterzoete smaak heeft. De kalmoes uit de Langweerder Wielen heeft voldoende zoetheid om extra lekker te zijn en geeft aan deze bearenburch een speciale smaak.’

Op de dag van het SKS-skûtsjesilen in Langweer, donderdag 23 juli, wordt de Kalmoesbearenburch van De Stiekeme Stoker gepresenteerd op het gazon van Riemer en Annie van der Velde, aan de boorden van de Langweerder Wielen

Bron: Jouster Courant, 15-06-2015