03 oktober 2016

Oenema maakt meest Friese berenburg en graanjenever: van korrel tot borrel

‘De Stiekeme Stoker’ houdt zaterdag 8 oktober 2016 open huis

BOLSWARD (NL) – Het borrelt in de berenburgwereld. Sterke drank lijkt big business, maar is het niet. Massa en marketing, anders kun je het schudden als distilleerder. De accijns is hoog. De verbruiksbelasting op 100 liter berenburg is bijna € 600,-. Dat is € 6,- per doorsnee fles. Hoe komt het met het — dankzij Sonnema — bekendste Friese streekproduct?

Weduwe Joustra in Sneek is na het faillissement van eigenaar en toeleverancier Dirk Zwager in Schiedam sinds kort in handen van distilleerderij Boomsma in Leeuwarden. De Schiedamse stoker was al 35 jaar eigenaar van Joustra. Sonnema, producent nummer één, roert zich met succes op alle fronten. Naar verluidt wordt de Bolswarder watertoren een megafles berenburg. Hooghoudt zat al half in de wolken: zij is daksponsor van het clubhuis van het voortdurend in opspraak rakende Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit. De directie van het Gronings groene familiebedrijf zal zich nu ongetwijfeld blauw ergeren aan de levensbedreigende ontgroeningsmethoden en vrouwonvriendelijke registraties, zoals een bangalijst met Groningse studentes.

Nummer vier
Bij de drie Friese berenburgproducenten Sonnema, Boomsma en Joustra heeft zich een vierde gevoegd: Wiepie Oenema. Zaterdag 8 oktober 2016 opent wethouder Maarten Offinga van de gemeente Súdwest-Fryslân Oenema’s eerste uitbreiding, stap 2. Stap 1 dateert van 2009 toen hij, tot dan kwaliteitsmedewerker bij Douwe Egberts, ‘De Stiekeme Stoker’ oprichtte. In de afgelopen jaren stelde Oenema verschillende drankjes samen, ook onder private label, onder andere voor bedrijven op Terschelling. De amaretto Amaretjse fan Muoike Tetsje is vrij nieuw en helemaal nieuw is Oenema Fryske Graenjenever. De Sneker wethouder krijgt zaterdag 8 oktober 2016 de eerste fles uit handen van de man die in de eerste oude Friese zuivelschool van zijn hobby een beroep maakte.

De enige echte?
De voormalige medewerker van de Jouster koffiebranderij heeft geen woeste plannen, al sluit hij een verhuizing naar een meer toeristische locatie niet uit. In ieder geval wil hij de kleinste berenburg-, amaretto- en jenevermaker van Nederland blijven. En bovenal 100% ambachtelijk. Hij is waarschijnlijk de enige Friese berenburgproducent die alles in eigen hand heeft: van korrel tot borrel. Fries Nieuws mocht zo vaak het wilde bij de berenburgproducenten Weduwe Joustra en Sonnema achter de schermen kijken, maar nog niet bij Boomsma. En bij Wiepie Oenema natuurlijk. Hij laat graag iedereen zien dat hij de enige is die produceert in de oude stijl van Friese herbergiers die sinds 1850 kruiden in jenever lieten trekken om zo een bijna medicinale schippersdrank te verkrijgen.
Berenburg wordt geassocieerd met een hard schippersbestaan en na de Tweede Wereldoorlog met skûtsjesilen als wedstrijdsport en bedrijfsuitjes op het water, zoals sloepen- en zeiltochten met platbodems. Geen Fries evenement op het water zonder berenburg. Tijdens de Sneekweek zie je meer reclameuitingen van Sonnema dan boten. Spandoeken, kleding, caps, sleutelhangers van de Bolswarder sponsor van het grootste zeilevenement van Europa op binnenwater reiken tot aan de voordeur van de strijdlustige en creatieve concurrent Heleen Sonnenberg van Weduwe Joustra aan het Kleinzand in Sneek. Dit tumult gaat helemaal aan Oenema voorbij.

Open huis
Oenema focust op de fijnproevers en op horecazaken en verkopers van streekproducten die de garantie willen dat “Fryske bearenburch” van A tot Z in de provincie Fryslân gemaakt wordt. Van korrel tot borrel is Oenema’s wapen. En de amicale sfeer in en rond zijn piepkleine distilleerderij aan het Bolwerkplein op nummer 8. Daar houdt hij zaterdag 8 oktober van 11.00 tot 16.00 uur open huis voor iedereen die wil zien hoe het maken van oorspronkelijke berenburg in zijn werk gaat. Zanger Piter Wilkens (zingt dan: “Oenema’s bearenburch is myn sjirurch”) en meesterstoker Hans Hoogeboom verhogen de feestvreugde met gitaar, tekst en uitleg en een proeverijtje. Zaterdag 17 oktober 2016 is Oenema ook met een stand aanwezig op ‘De dag van het Streekproduct’ van 13.00 tot 18.00 uur in Home Center Wolvega.

Bron: Sneekholland.nl
Foto: Wiepie Oenema, reuring- en berenburgmaker te Bolsward. ©Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst