12 oktober 2014

De Stiekeme Stoker uit de anonimiteit

Bolsward – En dat is drie. Aan de toch al zo rijke distilleer-, brouwerij- en stokersgeschiedenis van Bolsward is zaterdag 14 februari een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De Bolswarder Wiepie Oenema opende op die dag zijn distilleerderij ,De Stiekeme Stoker’ aan het Suvelleantsje.

Na de berenburg van Sonnema en de enkele jaren geleden opnieuw geïntroduceerde KP beerenburg brengt ,De Stiekeme Stoker’ de derde Bearenburch (met ea en ch) uit Bolsward op de markt.

De 62-jarige Wiepie Oenema begon in 2009 thuis op de Drift met het distilleren van beerenburg. Terwijl andere liefhebbers zich bezighouden met het brouwen van bier of het maken van wijn, koos Oenema voor beerenburg. Na een carrière in de koffie bij DE te Joure kreeg Oenema op 57.5 jarige leeftijd door de VUT voldoende tijd voor een hobby. ,,Dat was het beerenburg maken aanvankelijk ook”, vertelde de goedlachse Wiepie Oenema.
Door veel te lezen, informatie op internet op te zoeken en eindeloos met een zorgvuldig samengesteld kruidenmengsel te experimenteren slaagde de Bolswarder erin om een beerenburg met een bijzondere eigenwijze smaak te ontwikkelen. ,,Natuurlijk is uitgekiend vakmanschap van groot belang om tot het juiste smaakvolle eindresultaat te komen,” aldus Oenema.

In de eerste jaren nog steeds als hobby, maar de vraag groeide en de distilleerderij groeide het huis uit. Een blokhut in de tuin werd toen de nieuwe distilleerderij, maar door de gestage vraag naar de Fryske Bearenburch van Oenema werd ook de blokhut al snel te klein. ,,Dan kom je op het punt dat een hobby bedrijfsmatige vormen begint aan te nemen. Ik kon gelukkig ruimte huren bij Hauwvast en besloot de sprong te wagen. Een naam had de distilleerderij nog niet, maar toen ik bij de Kamer van Koophandel opmerkte dat men mij de stiekeme stoker noemde, was de naam snel gekozen.”

Sinds oktober 2014 zetelt de distilleerderij aan het Suvelleantsje, waar de bedrijfsruimte helemaal aan de wettelijke normen werd aangepast. De oude zelfgemaakte stookketel werd vervangen door een nieuwe koperen ketel uit Tsjechië, de lokale slijterij Kooistra zette de bearenburch op de plank en enkele Bolswarder café’s namen de bearenburch op in hun drankenaanbod. Behalve bearenburch produceert Wiepie Oenema ook een bearenburchlikeur en een Fryske amaretto.

Reden voor Wiepie Oenema om zaterdag een officiële opening te houden, met Piter Wilkens die zijn beroemde ,De Bearenburch is Myn Sjirurch’ zong en slijter Johannes Bloemhof, die de onthulling van het tegeltableau ,De Stiekeme Stoker’ voor zijn rekening nam.

Bron: TV Bolsward – oktober 2015